a

13.06. Нови Пазар

Заменик заштитника грађана др Горан Башић разговарао је данас са грађанима Новог Пазара и упознао се са проблемима при остваривању њихових права. Уједно, заменик заштитника грађана заједно са правним тимом из стручне службе Заштитника грађана у Народној библиотеци “Доситеј Обрадовић“ примао је притужбе грађана на рад органа јавне власти.

У оквиру иницијативе „Промоција људских и мањинских права кроз интензивнији контакт Заштитника грађана са грађанима“ грађани Новог Пазара, заједно са још 14 градова и општина у Србији, имају могућност да се директно обрате Заштитнику грађана путем видео линка у локалној библиотеци.

Током посете Новом Пазару, др Горан Башић се састао и са градоначелником Мехом Махмутовићем са којим је разговарао на тему досадашње сарадње и поступања по препорукама Омбудсмана у вези са финансирањем Бошњачког националног савета.

Током боравка у локалној библиотеци, Заштитнику грађана се обратило 23 грађана Новог Пазара и околине.

“Иницијатива „Промоција људских и мањинских права кроз интензивнији контакт Заштитника грађана са грађанима“ спроводи се у партнерству са Библиотекарским друштвом Србије, а уз финансијску помоћ Владе Краљевине Норвешке и обухвата следеће општине: Сомбор, Вршац, Бачка Паланка, Пожаревац, Бор, Зајечар, Јагодина, Ваљево, Чачак, Ужице, Пријепоље, Нови Пазар, Лесковац и Димитровград.”

12. 06. Пријепоље

Заменик заштитника грађана Горан Башић разговарао је данас са грађанима и грађанкама Пријепоља о проблемима у вези са остваривањем њихових права, док су сарадници из стручне службе примали притужбе у библиотеци „Вук Караџић“.

Током посете Пријепољу, Горан Башић се састао и са замеником председника општине Добром Лазаревићем. Заменик заштитника грађана је том приликом подсетио представнике локалне самоуправе на две препоруке које још нису спроведене, а које се тичу финансирања Бошњачког националног савета и службене употребе босанског језика.

Горан Башић је представницима локалне самоуправе указао и на значај развијања локалних сервиса подршке особама са инвалидитетом.

Током боравка у локалној библиотеци, Заштитнику грађана се обратило преко 20 становника Пријепоља и околине.

11.06. Ужице

У наредне две године у 15 градова и општина у Србији наставља се реализација  пројекта "Електронски приступ Заштитнику грађана", који је успешно спровођен у протекле две године у 10 локалних самоуправа, изјавио је на конференцији за новинаре у Ужицу заменик заштитника грађана др Горан Башић.

Он је истакао да је циљ пројекта да се грађанима омогући лакши контакт са  Заштитником грађана како би добили помоћ при састављању притужби и информисали се о раду и надлежностима ове институције.

Грађани у изабраним општинама током наредне две године биће у могућности путем видео линка да у локалним библиотекама контактирају Заштитника грађана, два пута седмично по два сата.

Из ужичке Народне библиотеке, уторком и четвртком од 11.00 до 13.00 часова, грађани ће путем видео линка бити у могућности да разговарају са правницима из стручне службе Заштитника грађана.

Башић је нагласио да су Ужичани у протеклих шест година Заштитнику грађана поднели 120 притужби.

"Притужбе су се углавном односиле на остваривање права на рад, пензијско и здравствено осигурање.Те притужбе преовлађују и у укупном броју свих притужби грађана из целе Србије", рекао је Башић.

Он је додао и да је две трећине поступака које је покренуо Заштитник грађана окончано.

На састанку др Горана Башића и градоначелника Ужица Саше Милошевића доминирала је тема сарадње са институцијом Заштитника грађана ради унапређења положаја особа са инвалидитетом у овом граду.