a

Не може се рећи да у Србији има системске тортуре над лицима лишених слободе, али се може констатовати да има појединачних случајева које систем толерише, изјавио је данас заштитник грађана Саша Јанковић на представљању извештаја "Националног механизма за превенцију тортуре за 2012. годину".

Он је на јавном скупштинском слушању извештаја, које су организовали Одбор за људска и мањинска права и Одбор за правосуђе и државну управу и локалну самоуправу, рекао да је током прошле године у оквиру институције Заштитника грађана организована посебна јединица Национални механизам за превенцију тортуре (НПМ) који се баве превенцијом тортуре у установама у којима су смештена лица лишена слободе.

Он је навео да је НПМ током прошле године обавио 69 посета у установама у којима су смештена лица лишена слободе и да су то биле полицијске станице, затвори, психијатријске болнице, установе социјалне заштите, домови за старе, центри за азил, као и да је највећа тортура забележена у затворима и притворима.

Када је реч о условима у којима затвореници бораве, Јанковић је нагласио да је велики број осуђеника осуђен на вишегодишње казне смештен у скученим и неусловним просторијама, често без мокрих чворова или су они руинирани.

У појединим спаваоницама не постоји доток ваздуха, нити природна светлост већ, како каже, он допире кроз заједнички ходник.

Заштитник грађана је указао и на лоше стање у психијатријским болницама, где има случајева да пацијента потпуно изолованог и закључаног држе пуних десет година.