a

Заштитник грађана учествовао је данас на конференцији „Грађанска права у Србији: улога Народне скупштине и независних институција“, коју је поводом Европске године грађана организовала Народна скупштина Републике Србије.

На конференцији су говорили председник Народне скупштине Републике Србије Небојша Стефановић и председници надлежних одбора, као и шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер, известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин, као и представници других независних институција. Заменик заштитника грађана Милош Јанковић је у свом излагању указао на улогу Заштитника грађана у заштити људских права као и о односу парламента и независних институција са нагласком на предузимању координисаних активности у циљу заштите и унапређења људских права у Србији.

Милош Јанковић је указао да органи јавне власти остварују висок степен сарадње са Заштитником грађана, али не у мери којом можемо бити задовољни. У појединим случајевима је уочено одсуство воља органа управе да мењају постојеће стање и када су повреде права очигледне. Такође, присутна ја појава да се не прихвата одговорност за учињене пропусте, а исходиште проналазе критиком рада Заштитника грађана. Поједини органи управе не схватају да законитост и стручност рада Омбудсмана контролише јавност и сходно важећим прописима Народна скупштина, а не они чији рад контролише сам Заштитник грађана.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер и известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин указали су на значај парламента и независних тела у осигурању поштовања грађанских права, што је значајно питање у процесу преговора Србије са Европском унијом.