a

Заштитник грађана Саша Јанковић саопштава да ће један од критеријума за успех Владе у новом саставу бити колико ће успети да администрацију деполитизује, рационализује, учини одговорнијом и тако је стави у службу остваривања права грађана.

„Период припрема за реконструкцију још једном је показао колико је наша администрација политизована – проценат извршења препорука за исправљање пропуста на штету права грађана у последњих три месеца пао је за око 15% у односу на годишњи просек од 70% јер се за време персоналних политичких промена администрација, по лошем обичају, уместо радом бави чекањем, политичком комбинаториком и престројавањем.“, каже Јанковић овим поводом.

Извршавање препорука Заштитника грађана до сада је био критеријум и захтев на коме је инсистирала само Европска унија и међународне организације. Од недавно и Народна скупштина је обавезала Владу да је једном у три месеца извештава о томе које препоруке Заштитника грађана, и зашто, нису извршене.

Јанковић је јуче упутио честитке свим новоизабраним министрима и изразио наду да ће ефикасно сарађивати на поштовању, унапређивању и заштити права грађана. Заштитник грађана изражава наду да ће и досадашњи и нови министри удвостручити напоре да се у ресорима којима руководе успоставе, односно учврсте принципи добре управе, и да ће заостатак у извршавању препорука у корист права грађана брзо надокнадити.