a

Заштитник грађана Саша Јанковић подржао је план министра привреде Саше Радуловића о снижавању стопе доприноса и других намета на послодавце, престанку толеранције на црно тржиште рада и успостављању апсолутне финансијске дисциплине у плаћању доприноса за пензијско и здравствено осигурање.

На састанку у Министарству привреде, Радуловић и Јанковић сагласили су се да је неплаћање доприноса за пензијско и социјално осигурање кршење права радника али и интереса савесних послодаваца и равноправности на тржишту. Заштитник и министар констатовали су да је дужност државних органа, а не радника или предузећа, да се успостави пуно поштовање гарантованих права радника и фер утакмица на тржишту.

„Обавезе према јавним фондовима треба учинити примереним и пословно исплативим, а свако избегавање тих обавеза мора се најоштрије санкционисати и сузбијати преко инспекцијских органа који морају да буду снажни, али и институционално и лично одговорни за спровођење закона“, заједнички је став министра привреде и заштитника грађана.

Министар Радуловић је оценио да многи послодавци избегавају плаћање доприноса између осталог и због тога што је њихова стопа економски неодрживо висока, на шта је заштитник грађана већ упозоравао у годишњим извештајима Народној скупштини.

Десетине хиљада радника у Србији ради без здравственог осигурања и уплата пензијског стажа, иако је то њихово законом загарантовано право, а надлежни државни органи то толеришу. Истовремено, њихови послодавци учествују у тржишној утакмици и у њој имају некоректну, незакониту предност у односу на предузећа која измирују своје обавезе према радницима.

Појединим таквим предузећима Влада је „опраштала“ пореске и друге дугове, а радницима административно „спајала стаж“ без јасног основа и критеријума, на шта је у више наврата указивао Заштитник грађана и реаговао Уставни суд.