a

Министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић и заштитник грађана Саша Јанковић оценили су данас да су потпуније поштовање права грађана и већа одговорност у раду органа власти предуслови за остваривање свих државних и друштвених циљева, и да усвајање и примена европских стандарда кроз процес придруживања најбрже води до резултата.

На састанку код заштитника грађана, Ружић је истакао да су  омбудсман и други независни контролни државни органи значајни за европски пут Србије јер њихови извештаји упозоравају на пропусте и мањкавости чак и пре него што на њих укажу европски партнери и монитори, што Влади даје могућност да реагује и тако убрза процес придруживања.

Јанковић је изразио наду да ће Влада више користити закључке, препоруке и иницијативе Заштитника грађана, како би се уочени пропусти на штету грађана што пре и безболније исправљали, а поверење у националне институције расло.

„Глас владавине права, људских права, добре управе и грађанског достојанства уопште, може се чути са многих места у Србији и не треба чекати да он одјекне у Бриселу, Стразбуру, Хагу или било где друго да би га у Србији разумели и уважили“, рекао је Јанковић.