a

Овогодишње награде које се додељују поводом Међународног дана права јавности да зна припале су Министарству културе и информисања и Фармацеутском факултету, институцијама које су у овој области обезбедиле највећу јавност рада. По први пут за осам година није додељена прва награда, као ни традиционалне награде у шест категорија, јер је жири оценио да није било довољно напретка у овој области.

Из године у годину ситуације у Србији се, када је реч о праву јавности да зна, постепено поправља. Али, јасно је да можемо много више него што постижемо, рекао је заштитник грађана Саша Јанковић. „Није, дакле, сваке године све горе него претходне, али грађани не треба да буду осуђени на просечност, они заслужују више“, додао је он, изразивши разумевање поводом одлуке да главна награда ове године не буде додељена.

Према Јанковићевим речима, право јавности да зна је нека врста увода у друга права, а укључује и право грађана да виде ефекте онога што су сазнали, да виде позитивне промене. „А у том погледу нема ни изблиза довољно помака“, закључио је он.

„Можда смо најбољи у окружењу, али треба да се такмичимо сами са собом. Није учињен додатни корак напред“, рекао је повереник за заштиту информација од јавног значаја и података о личности Родољуб Шабић је, уручујући награде.