a

Заштитник грађана Саша Јанковић је данас, поводом Светског дана борбе против сиромаштва, нагласио да је сиромаштво убица људских права и да су данас у Србији најугроженија деца улице.

На заједничкој седници скупштинских одбора за права детета и за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва  поводом обележавања Светског дана борбе против сиромаштва Јанковић је рекао да не постоје механизми за заштиту од лоше економске ситуације и да се велики број притужби грађана односи на остваривање социјалних и економских права.

„Социјална права нису гарантована права, држава их поштује по својој могућности, а чињеница је да Србија то све мање може. Једна од ствари које треба да потенцирамо јесте рационално коришћење својих ресурса“, нагласио је Јанковић.

Он је додао да ће реактивирати препоруке упућене Народној скупштини на основу истраживања које је спровео Заштитник грађана 2011.године о деци која просјаче.

Председник Скупштине Србије и председник скупштинског Одбора за права детета Небојша Стефановић рекао је да је ове године обележавање Светског дана борбе против сиромаштва посебно посвећено деци и самохраним родитељима који су увек у врху свих статистичких података када је реч о посебно угроженим групама које су погођене сиромаштвом.

Стефановић је рекао да се у Србији за око 400.000 деце издваја нека врста материјалне надокнаде због социјалне угрожености.