a

Медији у Србији су постали алат у рукама нетранспарентних политика, поручио је данас заштитник грађана Саша Јанковић на трибини поводом 20 година НУНС. Јанковић је истакао да се све више кроз такве медије губе права грађана на приватност, и додао да је проблем што се у Србији информације о нечијој кривици не добијају више из судских пресуда, већ из медија.

"Рад медија је од кључног значаја за остваривање права грађана и медији треба да буду слободни... Устав каже да грађани имају право на правовремено информисање", рекао је Јанковић и додао да је данас таблоидизација медија доживела своје шире препознавање као и да је у годишњем извештају 2013. године писао о "таблоидиозацији државе".

"Они који управљају јавношћу чине то преко медија, тако да ми као грађани не добијамо информације о томе да ли је неко крив за одређено кривично дело из судске пресуде, већ из новинаских наслова. Суд само евентуално то треба да потврди. Ми информацију о истрагама више не добијамо из полицијских извора тужилаштва, већ опет добијамо из медија", указао је Јанковић.

Још један од већих проблема је, истакао је и то што се не истражује одакле медијима неке поврљиве информације, наводећи пример недавно хапшење нарко-боса Дарка Шарића и његов разговора са два агента Безбедносно-информативне агенције. "Да ли је то тачно шта им је рекао, ако јесте, онда како се то нашло у медијима? Ако није тачно, зашто се то не демантује? Таквих ствари има милион. Ако се којим случајем неко дрзне и постави ова питања у медијима, биће означен за помагача Шарића", рекао је Јанковић.

Говорећи о заштити података, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић рекао је проблем што у Србији се не зна како да се контролише злоупотреба података о личности, наводећи да је више пута апеловао када до тога дође.