a

b_300_0_16777215_00_images_stories_zastitnik_i_poverenik_3103_1.jpegБеоградски Центар за евроатлантске студије (ЦЕАС) представио је данас финалну верзију Акционог плана за јавно заговарање усвајања 14 тачака Омбудсмана и Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности., који је део пројекта „Промоција свеобухватне реформе сектора безбедности“ који спроводи ЦЕАС.

У уводним речима директорка ЦЕАС, Јелена Милић је нагласила чињеницу да су омбудсман Саша Јанковић и повереник Родољуб Шабић још у лето 2012. године представили план од 14 тачака, односно мера, за превазилажење алармантног стања у заштити права грађана Србије када је реч о заштити података о личности и уставних гаранција тајности средстава комуникација.

У току дискусије заштитник грађана Саша Јанковић је скренуо пажњу на чињеницу да су предложених 14 мера елементарне ствари, које пре свега уређују сектор безбедности. Он је указао да треба избацити лажну дилему равнотеже између безбедности и људских права. „Нема безбедности грађана у држави у којој се права не поштују, и нема поштовања људских права у условима небезбедности“, рекао је Јанковић. Он је такође истакао да нема битних разлика између претходних неколико влада по питању односа према сектору безбедности. „Све ове владе имају крајње резервисан став према унапређењу демократских аспеката у раду сектора безбедности и све оне исказују велику тежњу да одрже нереформисане механизме рада у службама безбедности и у Министарству унутрашњих послова“, казао је заштитник грађана.