a

На захтев Заштитника грађана, чланови Одбора за административно-буџетска и мандатно – имунитетска питања дали су данас сагласност за пријем пет лица на неодређено време и наставак радног односа на одређено време за 20 лица.

Осврнувши се на  расправу која се води у појединим медијима, а тиче се његових месечних прихода, заштитник грађана Саша Јанковић је рекао да, према закону, Заштитник грађана има плату једнаку плати председника Уставног суда, а да његови заменици имају плату као судије Уставног суда.

“Закон о Заштитнику грађана донет је 2005. године у складу са светским нормама и предвиђа да Заштиник грађана има исту плату као председник Уставног суда, а Одбор одређује коефицијенте”, изјавио је Јанковић.

Након седнице Јанковић је рекао медијима да одлука Одбора значи да ће број запослених у његовој служби остати исти, јер је само дошло до попуњавања пет места која су била празна.

"Суштински, ово је само останак запослених у служби Заштитника грађана на истом нивоу који постоји већ две године. У овом моменту, запослено је 40 истражитеља, а ми ћемо тражити повећање у наредним годинама, тако да укупно буде 80 истражитеља за све области људских права и све органе које служба контролише", рекао је Јанковић.