a

b_300_0_16777215_00_images_stories_izvestaj_zg_za_2013.jpegПодносећи данас у Скупштини Србије Редован годишњи извештај за 2013. годину, заштитник грађана Саша Јанковић је у негативном смислу посебно апострофирао јавна предузећа, Владу Србије, Пореску управу, медије, инспекцијске службе, непредузимање мера против насиља у породици, а као и даље најрањивију мањинску заједницу навео је Роме.

"Ако Министарство одбране 100 посто, готово исто толико МУП и Безбедносно-информативна агенција извршавају препоруке и остале пропусте које сам утврдио, знајте да нула јавних предузећа то чини", рекао је Јанковић у српском парламенту.

Говорећи о управама у оквиру министарстава, заштитник грађана је посебно истакао Пореску управу за коју је рекао да се понаша као "држава у држави", а као пример је навео труднице којима зараде по правилу касне, а када се исплаћују то по правилу буде кумулативно и онда им се на то зарачунава солидарни порез.

"То је нешто што не би требало да деси, а ако се већ деси, могла би да реше два референта, јер је јасно да се опорезује зарада, а не зараде, да то не буде извршено", навео је Јанковић, који је рекао да је због тога чак имао састанак са министром финансија, али да ни након тога проблем није решен.

Омбудсман је говорио и о слабостима правосуђа који је основни механизам заштите људских права. Рекао је да су судске таксе још високе, те да закон о бесплатној правној помоћи још није донет.

Када је реч о манипулацији медијима, Јанковић је подсетио да је овај извештај парламенту поднео 15. марта и да је у њему констатовано да је за разлику од претходног извештаја, у периоду када се појавила озбиљна таблоидизација медија, односно да се ушло у, како је рекао, озбиљну таблоидизацију државе.

"Чињенице, докази и истраге, које би морале бити скривене, пласирају увек истим медијима - полустине, некада истина а некада потпуне неистине, као и да за један дан неко може постати херој, а други дан неко може постати највећи непријатељ...Одлуке о тим стварима се више не доносе у институцијама", рекао је Јанковић, који сматра да то озбиљно подрива владавину права и права грађана прописана законом.

Јанковић је говорио и о још нереформисаној администрацији, али и инспекцијским службама у којима, како је рекао, раде хиљаде људи који су плаћени да проверавају да ли је стање на терену онако како је то записано у прописима.

Он је, међутим, навео да грађани немају поверења у инспекцијске службе и да је морао да одбаци више од 1.000 притужби јер грађани ни не покушавају да искористе претходна правна средства за одређене притужбе.

Јанковић је упозорио да је у Србији постоји проблем ирегуларних имиграната на шта, како тврди, држава није спремна, те позвао МУП да заведе ред с обзиром на то да је у "Србију прошле године ушло, у њој боравило и из ње изашло" хиљаде људи без икаквих докумената.

Заштитник грађана је посланике обавестио и о стању права детета у Србији, животу особама са инвалидитетом, праву националних мањина и образовању на језику националних мањина.

Он је поновио да је распрострањеност и интензитет насиља у породици такав да то превазилази све редовне оквире које имамо, да је за излазак особа са инвалидитетом из затвореног простора потребно створити услове, као и да су припадници ромске заједнице најрањивији.

Јанковић је рекао да су међу грађанима погођеним недавним поплавама најтеже погођени Роми, што ће, како је рекао, показати његов наредни извештај.