a

090620141.jpgГодишњи извештај Заштитника грађана за 2013. годину је био тема данашње јавне расправе организоване у Палати „Србија“, на којој су представници државних и независних органа, дипломатских мисија и међународних организација у Србији, као и невладиног сектора и медија имали прилику да дају своје виђење односа администрације и грађана кроз налазе омбудсмана за прошлу годину.

Заштитник грађана Саша Јанковић је у уводним речима истакао да је сврха ове дебате вишеструка: као заштитник грађана овај извештај подноси Народној скупштини, али доставља и јавности и медијима, јер се овај извештај тиче свих грађана и свих институција у земљи.

- Задовољан сам што смо као друштво закорачили у један нови начин размишљања, у коме људи учествују у доношењу одлука и утичу на вршење власти, рекао је Јанковић, и додао да су друштво и држава показали да институције попут Омбудсмана могу да заживе у Србији и унапреде квалитет демократских односа између државе и грађана.

09062014.jpgУводничари скупа, Весна Петровић, председница Београдског центра за људска права, говорила је о владавини права у нашој земљи, Горан Илић, председник Удружења тужилаца Србије, о правосудном систему, Милан Антонијевић, директор Комитета правника за људска права, о стању људских и мањинских права, док је Вукашин Обрадовић, председник НУНС-а, говорио о таблоидизацији медија, односно друштва.

Организацију дебате помогла је Фондација за отворено друштво.