a

 ДАНАС  САЗНАЈЕ  

Није било тортуре, само лаке повреде

Обављени разговори са приведенима, а очекују се писане изјаве полицајаца Аутор: А. Р.

Београд - Републички заштитник грађана Саша Јанковић отворио је поступак за утврђивање да ли су припадници „Гњиланске групе“ током и после хапшења били изложени тортури, као и да ли је полиција примењивала прекомерну силу. Саша Јанковић за Данас објашњава да је лекарским прегледом установљено да приликом привођења припадника групе осумњичене за преко 50 убистава и отмица није било наношења тешких телесних повреда.
- Установили смо да у затвору није било основа, али ни разлога за покретање поступка у односу на Министарство правде. У овом тренутку проверавамо да ли су припадници МУП-а Србије примењивали непримерену силу над притвореницима - истиче Јанковић. Према његовим речима, обављени су разговори са свим члановима „Гњиланске групе“, а од полицајаца који су учествовали у хапшењу се очекују писане изјаве о овом догађају.

- Након тих изјава проценићемо да ли је примењена сила била неопходна и сразмерна да би се извршио овај полицијски задатак. Притвореници имају лаке телесне повреде у виду огреботина и отеклина на рукама и на појединим деловима тела. То је потврђено медицинском документацијом. У досадашњем поступку утврдили смо да није било тешких телесних повреда и да поједини притвореници указују на лаке повреде - наводи Јанковић.

Припадници српске полиције ухапсили су 26. децембра 10 припадника некадашње ОВК, осумњичених да су на подручју Гњилана киднаповали 159 цивила српске националности и убили најмање 51 особу у периоду од јуна до октобра 1999. Веће за ратне злочине Окружног суда у Београду отворило је истрагу против деветорице осумњичених, а њима је недавно продужен притвор за још два месеца.