a

zajecar 04112014.jpgУ Омладинском центру у Зајечару данас је одржана јавна дебата "Кључни налази годишњих извештаја Заштитника грађана и Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности из угла локалне заједнице - Зајечар". Циљ дебате био је да се ширем кругу органа, организација и појединаца у локалним заједницама омогући да изнесу своје ставове о кључним налазима годишњих извештаја два независна органа за заштиту људских права.

Владавина права, слобода медија, реформа правосуђа, доступност информација од јавног значаја и степен заштите података о личности су биле основне теме дебате у Зајечару.

Заштитник грађана Саша Јанковић је на почетку дебате рекао да је дошао да чује како из угла локалне заједнице изгледају проблеми у остваривању људских права, који су изнети у Годишњем извештају, да ли постоје проблеми и притисци у судству и у локалним медијима. Истакао је у расправи да администрација нема задовољавајући однос према грађанима, али и да је Заштитник грађана дужан да каже шта мисли чак и када се грађанима то не свиђа.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић навео да се у области доступности информација види помак, упркос чињеници да надлежно министарство није покренуло ниједан поступак за кршење закона о доступности информација.

Вукашин Обрадовић, председник НУНС-а, је истакао да је озбиљно угрожена слобода изражавања у Србији као и да је замро плурализам идеја што сужава простор за друштвени дијалог. Милан Антонијевић, директор Комитета правника за људска права, је говорио о реформи правосуђа и посебно нагласио значај приступа правди у виду права на бесплатну правну помоћ. Директор Зајечарских иницијатива Данко Николић је навео да је кључно питање у остваривању права грађана то колико су грађани спремни  да стану у одбрану својих права. Гордана Ристић, директорка НВО Генератор из Врања,  истакла је значај рада са младима како би се подигла свест о поштовању људских права.

Следећа дебата ће се одржати у Новом Пазару 7. новембра.