a

Утврђивање разлога настанка тортуре и испуњавање обавеза државе и надлежних институција у превентивном деловању су пут ка њеном искорењивању, оценио је данас заштитник грађана Саша Јанковић на конференцији „Превенција тортуре и других облика мучења и борба против некажњивости“ у Београду.

Некажњивост за вршење тортуре свакодневно доводи до драстичних последица, нових случајева тортуре и вртлога насиља. С друге стране, кажњивост и одсуство превенције доводе до тога да се репресијом покушава зауставити оно што се на тај начин никако не може зауставити, упозорио је он.

Јанковић је подсетио на случајеве који су се дешавали у манастиру, Рехабилитационом центру, Црна река 2009. године, где су свештеници пребијали штићенике. Како је навео, кривичне пријаве које је он поднео су одбачене, а против двојице људи који су непосредно тукли штићеника процес је трајао три године. Правосудни систем их је лишио слободе тек кад су 2012. године на смрт претукли другог штићеника.

b_300_0_16777215_00_images_stories_img_1949.jpegДржава је дужна да превентира случајеве тортуре, изјавио је заменик заштитника грађана за права лица лишених слободе Милош Јанковић и додао да је Заштитник грађана у својим извештајима указао на бројне проблеме у систему извршења кривичних санкција, али и  да се у отклањању тих проблема државни органи морају посебно ангажовати. Тортура је управо  најчешћа у затворским установама, склоњена од очију јавности,  ситуационог је карактера а затвори су плодно тло за њу. Задатак свих нас који се бавимо овим послом  је да се супротставимо тортури, али претходно да утврдимо како и због чега је настала, закључио је заменик зштитника грађана.

Људска права су загарантована највишим правним актом, Уставом, рекао је председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова у Скупштини Републике Србије  Мехо Омеровић и нагласио да је Народна скупштина 2011. године утврдила да је Заштитник грађана одређен да обавља послове Националног механизма за превенцију тортуре.  Од тог времена до данас Заштитник грађана је поднео Народној скупштини два исцрпна годишња извештаја са оценом стања, указујући на неопходна унапређења стања и превенцију тортуре и других облика злостављања, закључио је Омеровић.

Конференцију, коју је организовао Заштитника грађана уз подршку Мисије ОЕБС у Србији и УНХЦР-a присуствовали су представници Поткомитета УН за превенцију тортуре, Европског комитета за спречавање мучења, Народне скупштине, министарстава, правосуђа и цивилног друштва.