a

Заштитник грађана саопштава да је социјална заштита људско право, а пружање и унапређење услуга социјалне заштите обавеза, а не добра воља државе, због чега нико не сме самовољно да мења сврху средстава која су Законом о буџету опредељена за побољшање положаја социјално угрожених.

Дужност ресорног министарства је да спроведе, и то не било како већ законито и правилно, конкурс за финансирање активности којима се унапређује социјална заштита у Републици Србији, као и да, ако већ уважава замерке на резултате конкурса, утврди због чега и кога је исход конкурса такав да је изазвао бурну реакцију јавности.

Истовремено, ако ресорно министарство сматра да је тражило и Законом о буџету добило средства за погрешну намену, тада је потребно да промену свог става образложи и тражи ребаланс буџета, а не да самовољно преусмерава новац из ресора социјалне заштите у ресор здравља. Све друго је незаконито и неправилно, самовољно понашање на штету права грађана и правне државе, став је Заштитника грађана.

Заштитник грађана поздравља идеју и позив Министарства да надлежни државни органи преконтролишу законитост, правилност, сврсисходност и ефикасност пројеката који су у ресору социјалне заштите одобравани и финансирани у дужем временском периоду уназад.

Подсећамо, актуелним Конкурсом који је расписало Министарство рада, запошљавања, борачких и социјалних питања предвиђено је да се средства у износу од око 2 милиона евра расподеле организацијама цивилног друштва за активности и програме „успостављања, развоја и унапређења услуга социјалне заштите, побољшање њиховог квалитета, заштиту права најугроженијих категорија становништва и повећање компетенција професионалаца унутар система социјалне заштите“.