a

b_300_0_16777215_00_images_stories_img_0539.jpeg
Заштитник грађана Саша Јанковић разговарао је данас са народним послаником Ризом Халимијем, председником општине Прешево Надером Садикуом и председником Скупштине општине Прешево Рагми Мустафом о унапређењу остваривања и заштите људских и мањинских права грађана на југу Србије. Разговору је присуствовала и представница Мисије ОЕБС у Србији, Наташа Новаковић.

Подручје општина Прешево, Бујановац и Медвеђа, где због низа безбедносних изазова постоји посебно присуство полиције и војске, истовремено тражи и посебну пажњу државних органа надлежних за остваривање и заштиту људских и мањинских права, оцењено је на састанку.

Отварање канцеларије републичког омбудсмана на југу Србије, уз наставак рада других државних органа и сарадњу са локалним органима власти, могло би значајно допринети јачању поверења грађана у институције и унапређивању правилности и законитости њиховог рада. Јанковић је Халимија, Садикуа и Мустафу упознао и са активностима омбудсмана у контроли поштовања права особа из тзв. „гњиланске групе“ који су лишени слободе 26. децембра 2008. у Прешеву