a

Поводом инцидента током прошлогодишње Параде поноса, када су се припадници Жандармерије сукобили са четири лица од којих су два браћа високих јавних функционера, заштитник грађана Саша Јанковић поднео је кривичне пријаве против двојице припадника Управе Војне полиције због напада на припаднике Жандармерије у вршењу службене дужности и придружио се кривичној пријави коју је полиција, по налогу тужилаштва, већ поднела против седморице припадника Жандармерије због тортуре и злостављања након сукоба. Заштитник грађана је такође обавестио тужилаштво да је Војнобезбедносна агенција одузела снимке видео надзора из локала у околини и разговарала са сведоцима догађаја пре полицајаца којима је тужилаштво наредило да спроведу истрагу.

Полиција је претходно, по налогу тужилаштва, против седморице припадника Жандармерије поднела кривичне пријаве због ометања војних лица у вршењу војне дужности и због тортуре и злостављања четворице људи. Против још једног припадника Жандармерије полиција је, такође по налогу тужилаштва, поднела кривичну пријаву због злоупотребе службеног положаја, јер је наредио интервенцију жандармеријске јединице и није спречио прекорачење овлашћења.

Заштитник грађана покренуо је поступак контроле због кршења људских права бруталном и прекомерном употребом силе која је јавно приказана на снимцима телевизије Н1 и деловима снимка који је начинио службени сниматељ Жандармерије, што је изазвало и оправдану забринутост јавности. Јанковић је утврдио да у полицијским списима стоји да су четворица цивилно обучених лица пре приказане бруталности одбили да послушају усмена наређења, покушали да пробију кордон, вређали припаднике Жандармерије, претили им и физички се сукобили са њима. То стоји не само у изјавама свих полицајаца са лица места, већ је наведено као чињеница у одлукама којима су припадници Жандармерије удаљени с посла. Ипак, полиција је по налогу тужилаштва поднела кривичне пријаве само против својих припадника.

Закон обавезује Заштитника грађана да, када у поступку који води нађе да у радњама функционера или запосленог у органу управе има елемената кривичног или другог кажњивог дела, надлежном органу поднесе пријаву за покретање кривичног или другог одговарајућег поступка.

Упркос обавези која је изричито утврђена Законом, Војнобезбедносна агенција и Министарство одбране одбили су да Заштитнику грађана доставе све податке које има о овом случају, потребне да би омбудсман остварио своју контролну улогу.

Због тога је Заштитник грађана отказао претходно најављену контролну посету тој служби, током које је требало да провери истинитост низа других сазнања која је добио, а која указују на политизацију рада, уплитање у цивилни живот и правосуђе, непроцесуирање кривичних дела и друге озбиљне незаконитости и неправилности у раду те службе.

panel flajer