a

Републички Заштитник грађана Саша Јанковић упутио је препоруку одборницима Скупштине општине Житорађа да отклоне дискриминацију у додели општинске новчане помоћи новим брачним паровима и новорођеној деци.

Одлукама Скупштине општине Житорађа из децембра 2008. године право на помоћ за новорођено дете условљено је тиме да дете буде крштено у цркви, да мајка детета живи у Житорађи и да се она непосредно брине о детету, а право на помоћ супружницима тиме да младожења буде млађи од 30 година, да живи у Житорађи и да се није раније женио.

Иако су општинске одлуке донете у циљу пружања подршке родитељству и породици, постављеним условима крше се начела равноправности родитеља у родитељским правима и дужностима, равноправности брачних другова и равноправности свих грађана без обзира на верску припадност, што су права грађана која гарантује Република Србија, оценио је републички заштитник грађана.

Омбудсман Саша Јанковић разговарао је са председником Скупштине општине Житорађа Зораном Ђокићем, који је Јанковићу пренео да ће у најкраћем року Скупштина општине размотрити његову препоруку и изнео своје лично уверење да ће општинске одлуке бити измењене.

Текст препоруке Заштитника грађана доступан је на интернет презентацији омбудсмана на адреси www.zastitnik.gov.rs