a

Уместо што испитује новинаре о својим тајнама, држава би морала променити начин на који се односи према осетљивим информацијама и престати да иза ознаке тајности крије оно што сматра да се грађанима неће свидети.

Без обзира на неспорно право новинара да, у оваквим случајевима, не одају свој извор, велико је питање да ли информација о томе да ће милионом долара бити плаћен пропуст службеника министарства спољних послова, уопште сме бити тајна, поготову ако је то новац пореских обвезника.

 Кључно је и питање је да ли иједан независни државни орган у Републици Србији може да провери садржину оног што извршна власт прогласи за тајну, а чиме се потенцијално крше права грађана. Досадашњи став представника извршне власти у радној групи за израду Закона о заштити тајних података даје разлог за забринутост и по овом питању.

Још један разлог за забринутост је чињеница да је министар спољних послова протеклих месеци, упркос изричитој законској обавези, одбијао да се сусретне са Заштитником грађана (републичким омбудсманом) и разговара о пропустима министраства у случају Миладина Ковачевића и начину на који су организовани и обављају се конзуларни послови у нашим представништвима у иностранству.