a

Највећи број притужби грађана у прошлој години односиo се на лош рад  управе, изјавио је данас заштитник грађана Саша Јанковић члановима скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова.

Представљајући извештај за 2014. годину, Јанковић је навео да је стање људских права било забрињавајуће, да се прошле године 20.340 грађана обратило Заштитнику грађана, а да се највећи број притужби односио на лош рад управе и то у области бесмислених процедура, пребацивања терета доказивања на грађане и спорних прописе, које је донео парламент. Као пример је навео Закон о привременом уређивању начина исплате пензија, којим је смањен износ пензија, али без решења, што представља  ситуацију мањка правне сигурности.

Заштитник грађана  је поново указао на проблем исплате накнаде и противправног опорезивања зарада трудница. Након три месеца без накнаде, трудницама би на крају  зараде биле исплаћене кумулативно, када је противправно и извршена наплата солидарног пореза.

Јанковић је рекао да су права детета видљивија у јавности, а као један од најзначајнијих проблема у овој области  означио је тренутну ситуацију у образовању, будући да су часови скраћени већ дуже време због штрајка просветара. Такав начин изражавања незадовољства је погубан за децу, закључио је Јанковић.

Када је у питању стање родне равноправности у прошлој години, Јанковић је као најдрастичнији пример кршења права у овој области навео случај трансродне особе у Војсци Србије.

Улога државе није да буде на једној страни, већ да промовише слободу говора. Код нас се са позиције извршне власти емитује да су они који изражавају критичко мишљење страни и тајкунски плаћеници, који не воле државу, рекао је Јанковић и додао да то изазива страх код медија и новинара да ће доћи у неугодну позицију по питању оглашавања, који је један од извора прихода у медијима.

Јанковић је додао и да због примене нових медијских прописа прети опасност да се остане без довољно информисања на мањинским језицима.