a

b_300_0_16777215_00_images_stories_img_2925_1.jpegДемократија јесте таква да њене механизме, праксе, начела, њену снагу може да користи свако, па и онај ко презире њене вредности, или их не разуме. Уверен сам да највећу опасност за истинску демократију представља запоседање, обесмишљавање и злоупотреба демократских механизама, рекао је данас у Беогрaду заштитник грађана Саша Јанковић приликом примања награде Допринос године Европи за 2015. годину. Како је рекао,  живели смо педесет година у једнопартијском систему, док део Европе коме смо посвећени, као један од својих темељних принципа развијао демократију засновану на, између осталог, плурализму политичких организација.

„Није зато чудно да данас и као друштво и као држава болујемо од неких дечијих болести вишестраначке демократије. Европску интеграцију Србије видим као начин да те дечије болести пребродимо брже, уз савете, а понекад и терапију. Али то тим земљама даје неку одговорност према нама. Највећа одговорност је ипак наша“ – нагласио је Јанковић.

Он је додао да сваком народу има свега, а посао власти је да извуче оно најбоље из народа, грађана. „Свака власт треба да зна да када прича о свом народу, да прича о оном што је у том народу учинила највидљивијим. Не мислим да треба да мењамо менталитет, јер имамо шта да понудимо и себи и Европи“.

Награду је уручио Председник Европског покрета у Србији Властимир Матејић. Та организација већ дванаест година додељује ову награду појединцима и организацијама који су значајно допринели процесу европских интеграција и промоцији европских идеја. Саша Јанковић је ову награду примио и за 2012. годину.