a

(Неформални превод)

unhr 05052015.jpgЗабринути смо због наставка и растућег притиска на заштитника грађана Сашу Јанковића од стране српских власти, који укључује и чланове владајуће Српске напредне странке. Ти притисци су се први пут појавили након његове истраге о наводним злоупотребама од стране Војнобезбедносне агенције (ВБА) у јануару ове године, а  интензивирани су након објављивања последњег годишњег извештаја Заштитника грађана, 14. априла 2015. године. 

Заштитник грађана је у јануару изразио забринутост у вези са радом Војнобезбедносне агенције, услед сумњи да је ВБА је нелегално шпијунирала опозиционе странке, лидере синдиката и судије. Такође је обзнанио да се суочава са препрекама током вођења поступка услед неспремности ВБА да сарађује са Заштитником грађана и достави потребна документа и одговоре на питања која је поставио. Убрзо након тога, званичници Владе су јавно довели у питање професионалност и кредибилитет омбудсмана и његове стручне службе, нарочито 28. јануара, током парламентарне расправе (Одбора за контролу служби безбедности) о том питању.

Након ових инцидената, Високи комесар Уједињених нација за људска права поделио је своју забринутост са српским властима. Он је нагласио да Париски принципи који се односе на статус националних институција за заштиту и промоцију људских права (НХРИ) јасно прописују да ће националне институције "саслушати сваку особу и добити све информације и документа потребна за истраживање поступака из својих надлежности ". Мандат националних институција за заштиту и промоцију људских права треба да омогући несметан приступ и могућност да без најаве испита сваку јавну просторију, документа, опрему и средства без претходног писменог обавештења. Закон о Заштитнику грађана РС утврђује да органи Власти имају обавезу да сарађују са Омбудсманом, као и да му омогуће приступ свакој просторији и пруже податке које поседују, а које су од значаја за поступак који Омбудсман води, без обзира на степен тајности којим су подаци означени.

Српске власти су увериле Високог комесара у њихово поштовање институције Омбудсмана и пружању подршке истој, као и њихову преданост да се сви притисци и претње Омбудсману истраже и процесуирају на одговарајући начин.

Међутим, претходних неколико недеља кампања личних напада на Јанковића је обновљена, нарочито од стране медија блиских владајућој Српској  напредној странци. Ови напади су подржани негативним изјавама које су давали високи државни званичници. Оно што највише забрињава је да се сугерише да је Јанковић на неки начин умешан у смрт особе која је извршила самоубиство 1993. године, а да су медијски извештаји Омбудсмана називали „убицом“, „шверцером оружја“ и „осумњиченим“.

Верујемо да ће Влада Србије наставити са оним што је и истакла, да ће истражити и процесуирати сваки могући притисак, претњу или било који вид одмазде против Омбудсмана Јанковића и институције, као и ће се оградити од оптужби које су њему упућене. Од избора за Омбудсмана 2007., Јанковић је веома уважен и одговоран руководилац Националне институције за заштиту људских права којој је додељен међународни статус А, и са којим УН канцеларија за људска права остварује веома квалитетну сарадњу.

-------

Оригиналан текст на енглеском језику, у коме се под редним бројем 2 налази оцена о Србији, доступан је на следећој адреси:

http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=15924&LangID=E#sthash.FqOSSLhf.dpuf