a

b_300_0_16777215_00_images_stories_05062015ambasada.jpegНереформисана, неажурна и неорганизована администрација је једна од највећих проблема наше јавне управе, на коју се грађани Србије најчешће жале Oмбудсману, рекао је синоћ заштитник грађана Саша Јанковић на регионалном скупу амбасада Југоисточне Европе у Београду. Он је стање људских права у Србији током 2014. године оценио забрињавајућим, наводећи да владавина права и правна сигурност, поштовање принципа „добре управе“, примена закона били су такви да нису обезбедили ниво поштовања права грађана потребан за достојанствен живот свих грађана.

Јанковић је рекао да данас у Србији сви говоре о Европској унији и њеним вредностима попут владавине права и транспарентности, а са друге сви који искажу критички став према власти се карактеришу као опозиција, издајници, у крајњем случају и – убице! Међутим, то није Србија, нагласио је Јанковић и додао да она има своје вредности и има шта да понуди и себи и Европи.

Прошле године су се притужбама на његову адресу обратиле 23.000 грађана. Само за прва три месеца, у односу на исти период прошле године, тај број повећан је за 66 одсто што, како каже, показује да расте поверење грађана у његов рад. То показују и резултати истраживања, према којем традиционално грађани највише верују војсци, цркви и полицији, а на четвртом месту се налази Заштитник грађана. Друга независна државна институција која је позитивно оцењена у том истраживању је Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, додао је Јанковић.