a

Заштитник грађана Сашa Јанковић наставиће да обавља своју Уставом утврђену улогу контроле рада органа јавне власти, без обзира на све отпоре. 

„Као заштитник грађана, не желим да учествујем нити да помажем у скретању пажње са најзначајнијих питања за грађане Србије данас. Не могу да спречим председника владе Александра Вучића да заштитника грађана, који је државни орган уставног ранга, иронично назива „министром“ и омаловажава ставове највиших међународних институција за људска права. Tо ме свакако неће спречити да обављам своју дужност независне контроле законитости и правилности рада органа власти, а данашња изјава директора Војнобезбедносне агенције (ВБА)  само потврђује мој став да је нужно јачати интегритет међу професионалцима у државним службама као што је Војска, уместо атмосфере послушништва,“ изјавио је Јанковић.

Заштитник грађана наставиће и окончати поступак контроле рада свих државних органа који су учествовали у инциденту током параде поноса. Подаци из два документа која је ВБА накнадно доставила Заштитнику грађана (16325-1 од 02.10.2014. и 16326-1 од 02.10. 2014.), као и подаци из трећег, строго поверљивог, у који је Заштитник грађана 7. маја извршио увид, (44-123 од 07.10.2014.), као и сви остали подаци до којих Заштитник грађана дође биће размотрени, а сви пропусти у раду државних органа утврђени.

Заштитник грађана још једном подсећа на законску обавезу свих органа власти да овом органу доставе сва документа, као и функционере и запослене у органима јавне власти да дају све податке и изјаве, како би потпуно и објективно били утврђени сви евентуални пропусти на штету права грађана и унапређен њихов рад у општем интересу.