a

Поводом Међународног дана борбе против расизма 21. марта,  заштитник грађана  Саша Јанковић и  грађански бранилац  за град Београд  Душанка Гаћеша, поднели су  иницијативу Скупштини града Београда  да једна основна школа у главном граду добије име по Душану Јовановићу, четрнаестогодишњем дечаку који је 1997. године у центру Београда, само зато што је Ром,  до смрти претучен.

„Чинимо то уверени да се трајно сузбијање идеологија и понашања заснованих на расном или етничком екслузивизму не може постићи само административним забранама и судским поступцима.

За постизање коначног циља – елиминисања сваког облика расистичког, шовинистичког понашања и дискриминације засноване на таквим идејама – поред оштрих санкција од кључног значаја је доношење и спровођење мера усмерених ка оснаживању друштвених вредности, какве су враћање значаја васпитању и образовању, побољшање његовог квалитета и доступности, борба против дискриминације и заштита достојанства грађана свуда и у свакој прилици.

Симболичан пример и део свеобухватне политике сузбијања расизма и шовинизма је да се једна од београдских основних школа назове по Душану Јовановићу, детету које је страдало искључиво због безуме мржње појединаца према његовом народу.

Мандат Заштитника грађана  је, поред осталог, да својим иницијативама  доприноси унапређивању људских права“, каже се у саопштењу Заштитника грађана, поводом заједничке инцијативе републичког омбудсмана и грађанског браниоца за град Београд.