a

b_300_0_16777215_00_images_stories_oebs_01062015_1.jpegЕкономска криза има негативне последице на уживање људских права, посебно економских и социјалних, али и на могућност националних институција за људска права да врше мандат, изјавио је данас заштитник грађана Саша Јанковић на семинару Људске димензије ОЕБС-а „Улога националних институција за људска права у унапређењу и заштити људских права и области ОЕБС-а“, који се одржава у Варшави.

Он је упозорио да се, и поред залагања званичника да се не смањују капацитети независних националних институција за људска права, у пракси догађа управо супротно и да подједнако негативни утицај може имати и политички притисак на ове институције. Јачање независности и капацитета националних институција за људска права, заштита рањивих група као и указивање на најдраматичније кршење људских права,  основни су  приоритети националних институција за људска права, рекао је Јанковић.

Унапређење међународне сарадње могуће је кроз решавање регионалних проблема и глобалних тенденција, које имају истовремено јасно изражену људску и безбедносну димензију, закључио је он.

Уводничари, Мајкл Линк, директор Канцеларије за демократске институције и људска права ОЕБС, амбасадор Сања Милинковић, заменик сталног представника РС при ОЕБС-у и Хенрика Мошћицка Дендис, подсекретар за парламентарне послове Министарства спољних послова Пољске, посебно су истакли вишегодишње напоре заштитника грађана Саше Јанковића на заштити и унапређењу људских права.

Семинар је део расправе у оквиру усвајања документа који ће допринети јачању националних институција за људска права, што је један од приоритета председавања Републике Србије ОЕБС-ом.