a

Слобода медија није привилегија, већ нужност. Треба да гарантујемо слободу медија у друштву, како би ми, грађани, могли да остваримо остала права, рекао је заштитник грађана Саша Јанковић на данашњој конференцији о слободи медија у Београду.

Он је на конференцији Хелсиншког одбора за људска права у Србији „Слобода изражавања, медијске слободе и (ауто) цензура у земљама ОЕБС“ рекао да годишњи извештај Заштитника грађана, али и извештаји других државних органа и цивилног сектора, показују да је стање медијских слобода у региону и делу Европе забрињавајуће лоше и да је потребно обезбедити бољу заштиту новинара. Он је оценио да новинари нису довољно заштићени и да је то разлог што многи одустају од својих принципа и подлежу аутоцензури.

Учесници скупа су се сложили да су слобода медија и изражавања кључни за развој демократског друштва и захтева неуморно ангажовање државе, невладиног сектора, медија и грађана.

Расправа на конференцији биће коришћена за припрему Београдске декларације о слободи изражавања, која би требало да буде усвојена у децембру 2015. током завршног догађаја председавања Србије ОЕБС-ом.