a

b_300_0_16777215_00_images_stories_28092015.jpegСрбија има добар правни оквир који регулише доступност информација од јавног значаја и институцију Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности којој нема шта да се замери, али се још не може рећи да смо у потпуности освојили ово право, рекао је заштитник грађана Саша Јанковић на скупу поводом Међународног дана права јавности да зна.

Јанковић је нагласио да Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, у условима у којима је извршење закона инцидентно, остварује одличан резултат. „Суштина рада Повереника треба да буде да констатује да је орган јавне власти правилно поступио, а не - као што је то сада у 99 одсто случајева - да констатује да је држава погрешно поступила и да треба да да тражену информацију“, додао је он.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић је поручио да у примени Закона о слободном приступу информацијама има неспорних резултата, али да проблема и инцидената још има много, о чему говори велики број жалби том органу. На скупу су уручена признања онима који дају допринос остваривању права јавности да зна.