a

Заштитник грађана Саша Јанковић похвалио је данас рад државних органа и њихово ангажовање у избегличкој кризи. Он је на конференцији "Балканска рута и избегличка криза - шта организације цивилног друштва могу да учине? Шта очекивати од националних влада и ЕУ?" у Београду рекао да су и грађани и невладине организације допринели да се на прави начин суочимо са овим историјским догађајима.

Јанковић је посебно указао на проблем малолетника, који без пратње родитеља пролазе кроз Србију и навео да их је око 5.000 регистровано. Он је навео да посао није завршен, јер нас очекује хладно време и зима, чему се треба прилагодити и обезбедити низ ствари, попут топле одеће, обуће. Потребно је додатно оспособити социјалне раднике, како би се заштитили и збринули малолетници, сматра Јанковић.

Приметивши да избегличка криза неће бити окончана вероватно ове а можда ни наредне године, Јанковић је поручио да у таквим околностима "свако од нас треба да ради свој посао".

Отварајући данашњу конференцију премијер Александар Вучић је оценио да сва отворена питања у региону морају бити решена што хитније, јер Србију, како је рекао, чека будућност пуна изазова због чега мора да настави да развија институције и јача демократска права и слободе.

Неизоставно морамо да решимо сва отворена билатерална питања, како бисмо могли да произведемо одрживу стабилност на Балкану, поручио је премијер Вучић и навео да је од почетка године кроз Србију прошло 172.402 мигранта, и да је то 7,4 пута више у односу на 2014. годину, када их је било око 23.000.

Премијер је нагласио да је Србија у мигрантској кризи показала хумано и солидарно лице, да је пружила руку сваком и помогла колико је могла, те поручио да никада неће прихватити политику мржње према тим људима и никада неће дозволити скупове против њих.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт поновио је похвале на рачун свих у Србији за однос према избеглицама и рекао да очекује да ће на састанку у Луксембургу бити формиран нови фонд за помоћ државама кроз које пролазе избеглице с Блиског истока. Нагласио неопходност блиске сарадње Европске уније, међународних донатора као и држава кроз које избеглице пролазе, посебно имајући у виду да долази зима.