a

Тужиоци обављају веома одговоран посао у друштву у коме вредности нису учвршћене, a етичке и моралне норме нису претерано снажне и битне, због чега норме права постају још значајније, истакао је данас заштитник грађана Саша Јанковић на конференцији „Унапређење Законика о кривичном поступку“ у београдском Аеро клубу.

На конференцији, коју је организовало Удружење тужилаца Србије уз подршку Мисије ОЕБС у Србији, Јанковић је рекао да су тужиоци у Србији довољно стручни и имају довољан капацитет за свој рад, али да на жалост није сигуран да и постојећи правни оквир прати захтеве које се пред њих стављају.

Заштитник грађана је исказао бојазан да у недостатку закона о бесплатној правној помоћи грађани лошијег материјалног стања могу осетити оштрију и дужу оштрицу правде од грађана бољег имовинског стања који су се озбиљније огрешили о закон.

Уколико би поједини делови полиције били саставни део тужилаштва, променио би се садашњи противречан и парадоксалан однос тужилаца и полиције у истражном поступку, указао је председник Удружења тужилаца Србије Горан Илић. Како је рекао, тренутно тужилац је надређен полицији када је у питању откривање кривичних дела и починилаца, али за свој рад полиција не одговара тужиоцу, већ старешинама унутар полиције.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт је нагласио да је законодавство један од темеља правног оквира сваке државе, а да је независно и непристрасно судство гарант за остваривање основних људских права у неком друштву.

Председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић је рекла да су нажалост и ЗКП као и многи други закони донети у "стању сталне реформе" правосуђе, и да су честе измене тих прописа, те остају неусклађене и непримењиве у пракси. За независно и ефикасно судство треба обезбедити стабилност система, рекла је Бољeвић.