a

Сходно Oдлуци Владе Р.Србије регистрација избеглица се више не врши тако што се свима који дођу у Србију додељује статус азиланта, него се региструју као избегла лица која су се пријавила да су у процесу миграције кроз нашу државу. Као тражиоци азила евидентирају се само они који изразе намеру да ће тражити азил у Србији, на који начин ћемо имати стваран број тражилаца азила у Србији, указао је данас заменик заштитника грађана Милош Јанковић на седници скупштинског Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва.


Jанковић је изразио задовољство што су на овај начин отклоњени досадашњи недостаци при регистрацији избеглица. Он је на седници одбора, на којој се разматрало актуелно стање у збрињавању тражилаца азила - миграната, похвалио рад и напоре државних органа у збрињавању избеглица. Упозорио је, међутим, да треба ојачати капацитете тих органа, јер се може догодити да се број миграната повећа уколико западне земље покрену процес враћања тражилаца азила и миграната у земље транзита.

Заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић је на седници одбора указала на посебан положај рањивих група, првенствено жена и деце. Стевановић је истакла значај отклањања пропуста у раду надлежних органа када је реч о деци без родитељске пратње. Она је такође указала на значај благовремене и ефикасне размене информација између надлежних центара за социјални рад од тренутка уласка деце без родитељске пратње до изласка из наше државе.