a

Толеранцију не схватам као трпљење. Негде у свету постоје велики градови где живе различити људи који се трпе и не живе заједно. Мислим да такво стање није одрживо, поготово међу различитостима, изјавио је данас заштитник грађана Саша Јанковић на традиционалној додели међународне награде за толеранцију у Бачкој Тополи. Он је рекао да смо данас сви потрешени актуелним догађањима, да сви делимо велику забринутост за будућност, као и да схвата предност живота у Бачкој Тополи, у којој се толеранција осећа душом, за разлику од познатих великих градова где се проучава на семинарима.

Посао који радим захтеван је и чини од мене бољег човека и тек када дођем у овакве средине схватам колико смо у нашем јавном животу мањина, истакао је заштитник грађана.

Јанковић је рекао да су вредности демократије на неки начин стављене у други план. Због урушених друштвених вредности појединци су збуњени бесом, мржњом и страхом што погодује тероризму.
Не можемо пристати на насиље, да неко има право да позива на мржњу, да насиљем мења свет око себе, а бојим се да га толеришемо превише. То не значи да се против таквих појава можемо борити на начин на који се оне испољавају, али се насиљу морамо супротставити, истакао је Саша Јанковић.

Престижно признање, међународна награда за толеранцију Фондације „Плави Дунав” се од 2007. године додељује појединцима и институцијама, које су својим радом и јавним ангажманом допринели ширењу културе и толеранције на подручју АП Војводине.

Овогодишњу награду су поред Саше Јанковића, добили и Свјетлана Тимотић- из организације за подршку женама с инвалидитетом „..ИЗ КРУГА - ВОЈВОДИНА”, и Хуманитарна организација „Каритас” из Суботице.