a

Министарство унутрашњих послова обавестило је Заштитника грађана да је, поводом недостатака у раду Министарства на инциденту за време Параде поноса у коме су учествовали припадници Жандармерије, спровело све препоруке које је заштитник дао како се слични пропусти не би поновили.

Грешке у раду, дешавају се свакоме, а контрола постоји да би се оне откриле и спречило да се поново десе. Начин на који је Министарство унутрашњих послова сарађивало у поступку контроле и поступило по препорукама, добар је пример како орган власти после утврђених пропуста и упућених препорука контролног органа треба да ради. Наравно, неке последице конкретног догађаја не могу се више исправити, али уверен сам да је могућност да се исте грешке понове сада много, много мања“, став је заштитника грађана Саше Јанковића.

Заштитник грађана је, у поступку контроле после инцидента за време прошлогодишње параде поноса, утврдио да припадници Полиције (Жандармерије) нису законито и правилно применили полицијска овлашћења, нису без одлагања пружили или позвали потребну медицинску помоћ повређенима, нису обезбедили и прегледали место догађаја (извршили увиђај) и нису на законом прописан начин привремено одузели и вратили предмет – пиштољ.

Између осталог, поступајући по препорукама покренути су одговарајући дисциплински поступци, појачана сарадња и усклађивање рада различитих служби унутар Министарства и донети су нова правила за рад Сектора унутрашње контроле који ће осигурати тачније поступање и бржу сарадњу са Заштитником грађана, у циљу боље превенције и заштите права грађана, односно правилнијег рада Полиције.