a

Заштитник грађана Саша Јанковић изражава највећу забринутост због напада на чланицу Савета Владе Републике Србије за борбу против корупције Мирославу Миленовић. Јанковић истиче да је способност надлежних органа, служби и правосуђа да нађу и санкционишу виновнике учесталих напада на људе који се, службено или као грађани, боре против корупције и криминала, а за владавину права, правну сигурност и права грађана, највећи показатељ безбедности грађана и искрености власти у борби против корупције, силе и бахатости у вршењу јавних послова.

„Друштво и држава без корупције и криминала, у којима влада право, правна сигурност и једнакост, а не сила и бахатост, и у којима су права грађана, укључујући ту и право да испитују и критикују рад власти, добродошла а не прогоњена, највеће су и највише вредности које имамо и које смо дужни да заштитимо. Када чланица Савета за борбу против корупције Владе Републике Србије буде нападнута на кућном прагу, нападнута је утврђена државна политика, нападнуто је званично тело државе Републике Србије и нападнута је грађанка, једна од нас. Циљ таквих напада је страх и одустајање, њихова порука је да ни државна политика, ни државни органи нису јачи од корупције и криминала или да нису искрени, и да људи који им се супротстављају треба да се плаше за свој посао и живот. Против такве поруке нам треба резултат, јер је време за показне вежбе и политичке изјаве давно прошло“, истиче још Саша Јанковић.

Заштитник грађана је своју институционалну и личну подршку исказао непосредно госпођи Миленовић и другим члановима Савета, а посебно подржава њихове раније извештаје, од којих је последњи у низу био о пословању ДИПОСА. Истовремено, заштитник са пажњом очекује најављени извештај Савета за борбу против корупције о извлачењу новца грађана из јавних предузећа и министарстава преко непотребног и прескупог рекламирања у медијима.