a

24. новембар 2015. године

Јанковић: Велики значај сарадње међу омбудсманима у региону

Сарадња омбудсмана у региону има велики значај у решавању проблема везаних за избегличку кризу, оцењено је на конференцији „Изазови у остваривању људских права у избегличкој/мигрантској кризи“, која је данас завршена у Београду. На конференцији су учествовали представници институција Омбудсмана и националних институција за људска права из 26 земаља, као и представници дипломатског кора и невладиног сектора.

„Ако јесмо независне институције имамо право да независно спроводимо свој мандат“ нагласио је заштитник грађана Србије Саша Јанковић. Он је оценио да ће јачање сарадње помоћи омбудсманима да подсете своје владе на обавезе у заштити људских права избеглица/миграната.

Јанковић је рекао да Србију није изненадио талас избеглица и да је он још пре две године дао сет препорука које је влада спровела. Додао је да не можемо сматрати да је ситуација под контролом, јер ће се избегличка криза наставити и неће се завршити ни данас ни сутра ни идуће године.

Заштитник грађана је рекао да треба ићи у сусрет догађајима и да је питање безбедности веома битан аспект избегличке кризе. Безбедност и људска права сужени су тероризмом и економским недаћама, али и мерама које се предузимају да би се тероризам спречио, навео је он.

23. новембар 2015. године

Почела међународна конференција „Изазови у остваривању људских права у избегличкој/мигрантској кризи“

alt

Нико нема право да људе на силу протерује или да их на силу враћа у рат. Чињеница да међу милионима избеглица има терориста, избеглице не чини терористима, изјавио је данас заштитник грађана Саша Јанковић отварајући међународну конференцију омбудсмана и институција за људска права „Изазови у остваривању људских права у избегличкој/мигрантсткој кризи“. Oн je оценио да се проблеми у 21. веку не могу решавати подизањем зидова, иако избегличка криза има многе димензије - безбедносну, економску и, како је рекао, најзначајнију, људску.


Заштитник грађана je подвукао и да међу онима који долазе у Европу има много припадника рањивих група, посебно жена, деце и особа са инвалидитетом којима смо, како је истакао, дужни да помогнемо.

Окупили смо се да као независне институције, међународне организације помогнемо да се лакше и брже нађу одговори на изазове пред којима се налазимо, рекао је он. Јанковић је оценио да је мигрантска криза истовремено и сеоба људи после које Европска унија, регион, па и Србија неће бити исти. „Ако планирамо и управљамо ситуацијом, те промене могу да воде на боље“, рекао је Јанковић.Директор Канцеларије за демократске институције и људска права ОЕБС-а Михаел Георг Линк истакао је да је важно да се према избеглицама понашамо као према људима и захвалио се Србији јер се, како је рекао, према њима тако и понашала. Он је додао да независне институције, међу којима је и омбудсман, имају важну улогу у заштити избеглица и миграната. Линк се сагласио са Јанковићем да не треба мешати избеглице и мигранте са терористима нагласивши да већина њих бежи од исте врсте терора који се десио у Паризу, као и да подизање ограда неће решити актуелну кризу.


konferencija 23112015 2.jpgСтална координаторка Уједињених нација и стална представница УНДП-а у Србији Ирена Војачкова-Солорано оценила је да је Србија била једна од ретких држава која је урадила праву ствар покушавши да региструје све који прелазе границу.

"Свака особа има право на идентитет. То су неке друге земље пренебрегле. Србија не само да је регистровала људе, у складу са расположивим капацитетима, већ је подигла своје капацитете. Србија је сада у могућности да региструје и идентификује лица која прелазе границу", истакла је она. Према њеним речима, Србија је на највишем нивоу показала подршку свему што је потребно да се уведе ред, и пружи помоћ људима без обзира да ли су у транзиту или желе да остану, као и да су грађани од првог дана пружали помоћ избеглицама.

Јадранка Јелинчић, извршна директорка Фондације за отворено друштво, истакла је значај институција Омбудсмана у заштити људских права и слобода у ситуацији велике тензије настале услед терористичких напада у Паризу. Баланс између безбедности и очувања људских права и слобода представља трајно политичко и етичко упориште демократских друштава. Дужност нам је да у појави на ивици сеобе народа бранимо и штитимо основне вредности, а то су пре свега људска права и слободе, истакла је Јелинчић.