a

b_300_0_16777215_00_images_stories_sasa_30112015.jpegЗаштитник грађана Саша Јанковић упознао је данас учеснике састанка Генералне скупштине Европске мреже националних институција за људска права (The European Network of National Human Rights Institutions - ENNHRI) са закључцима међународне конференције „Изазови у остваривању људских права у избегличкој/мигрантској кризи“, која је недавно одржана у Београду. Јанковић је нагласио да је на основу закључака са београдске конференције мрежа европских омбудсмана дефинисала за предстојећи период своје циљеве и активности у вези са поштовањем људских права избеглица/миграната. Заштитник грађана се током састанка одвојено сусрео са Нилсом Муижниексом, Комесаром Савета Европе за људска права, и разговарао о заштити и унапређењу људских права у Србији.

b_300_0_16777215_00_images_stories_sasa_30112015_1.jpegОбраћајући се члановима европске мреже Нилс Муижниекс је представио горуће проблеме Европе, међу којима је, као основни, издвојио избегличко-мигрантску кризу. Он је напоменуо да се са овим проблемом први пут сусрео 2013. године када је Заштитник грађана Републике Србије, организовао посету Центру за азил у Боговађи, што га је подстакло да започне системско праћење овог питања.

Састанак Генералне скупштине Европске мреже националних институција за људска права ове године одржава се 30. новембра и 1. децембра 2015. године у Утрехту, у Холандији.