a

b_300_0_16777215_00_images_stories_sasa_imeti.jpegМој утисак је да су неке од сцена које смо видели данас испод прихватљиве границе хуманости, изјавио је данас заштитник грађана Саша Јанковић након обиласка пунктова са македонским колегом Иџетом Меметијем, кроз које пролазе избеглице на српско – македонској граници.

Иако смо до сада успели да избегнемо трагичне ситуације и нежељене инциденте, са становишта човечности, нема оправдања за то да неко у 21. веку преко блата и смећа гура инвлидска колица, да би прешао српско-македонску границу на необележеном граничном прелазу, иако се регуларни гранични прелаз налази само стотинак метар даље, рекао је Јанковић.

b_300_0_16777215_00_images_stories_osoba_sa_invaliditetom_na_blatnjavom_putu.jpeg

Према речима српског омбудсмана, избеглице које из Ђевђелије возом дођу до прихватног центра у Табановцу у Македонији, пут настављају пешке преко импровизованог пута посутог шљунком и њива до границе са Србијом. Он је додао да је неколико стотина метара одатле регуларан гранични прелаз који мигранти не смеју да користе.

Јанковић је рекао да Србија према Међународном праву има обавезу да свим људима који изразе намеру да затраже азил омогући улазак у земљу, а не само држављанима Сирије, Ирака и Авганистана.

b_300_0_16777215_00_images_stories_izbeglice_na_srpskomakedonskoj_granici.jpegЕвропа после оваквих практично сеоба народа може бити боље или горе место за живот за све нас. Од нас зависи да ли ћемо живети са нашим новим комшијама у Европи хармонично или ћемо се гледати преко нишана, рекао је Јанковић.Омбудсмани Србије и Македоније почели заједнички обилазак прелаза на српско-македонској граници у 9 часова

b_300_0_16777215_00_images_stories_izbeglice_presevo_0712__1.jpegСрпски и македонски омбудсмани Саша Јанковић и Иџет Мемети почели су заједнички обилазак прелаза и транзитних центара за избеглице на македонској и српској страни.