a

srpski i hrvatski ombud obilaze izbeglice

Заштитник грађана Републике Србије Саша Јанковић и пучка правобранитељка Републике Хрватске Лора Видовић почели су јутрос заједнички обилазак избеглица у центру за избеглице у Шиду.

Након центра, омбудсмани су кренули у обилазак прелаза на српско-хрватској граници.

Генерални утисак је да су услови у којима бораве избеглице у појединим аспектима испод минимума хуманости, изјавио је заштитник грађана Саша Јанковић након обиласка Прихватног центра за избеглице у Шиду.

b_300_0_16777215_00_images_stories_zajendicki_prelaz_na_srpskohrvatskoj_granici.jpeg

Неприхватљиво је да у центру имамо бежичну интернет мрежу, а да је тоалет као из средњег века. Такође, број људи који је ангажован у раду са избеглицама је недовољан, изјавио Јанковић и најавио да ће његова канцеларија наредних дана донети препоруке и конкретне предлоге за побољшање стања. Он је оценио да је добра ствар што нико од избеглица са којима је разговарао није имао замерке да су на путу кроз Србију малтретирани или да им је тражен новац. Јанковић је као пример сарадње у области заштите права избеглица истакао сарадњу министарстава унутрашњих послова Србије и Хрватске.

b_300_0_16777215_00_images_stories_izbeglice_cekaju_tranzport__u_sidu.jpeg

Избеглице у Шиду чекају транспорт за Хрватску

Видовић је рекла да канцеларије два омбудсмана одлично сарађују и да би на то требали да се угледају и државни органи. Она је поручила да дизање ограда за спречавање пролаза избеглица није решење и да људи који беже од сукоба у својим државама морају имати признато достојанство у земљама кроз које пролазе.

Јанковић и Видовић су, након обиласка прихватног центра, дочекали воз који је из Хрватске ишао по избеглице, а потом ће отићи у Славонски брод, да обиђу тамошњи прихватни центар.