a

Заштитник грађана Саша Јанковић изражава жаљење због изјаве председника Републике Србије Томислава Николића о чувању генетског материјала која недовољно уважава чињеницу да је Србија држава свих грађана који у њој живе, а не само српског народа.

„Грађани Србије су равноправни и институције наше земље свим грађанима, без обзира на националну припадност, равноправно штите и подржавају право на потомство и идентитет. Апелујем на све, а посебно највише органе Републике Србије, да на сваком месту и у свакој прилици негују и подстичу равноправност свих грађана ове државе, која подједнако припада сваком од нас и чији смо подједнако сви ми који у њој живимо“, саопштава заштитник грађана Саша Јанковић.

Медији су пренели изјаву председника Николића приликом постављања камена темељца за будући центар за матичне ћелије у Крагујевцу, која лако може бити (погрешно) схваћена тако да ће центар чувати генетски материјал Срба, а не грађана Србије.

Заштитник грађана недавно је у мишљењу упућеном Министарству здравља и Управи за биомедицину констатовао да ни после 6 година од доношења одговарајућег закона није оформљена банка ћелија и ткива и дао препоруке за њено брже оснивање и финансирање. Мишљење је доступно у Рубрици „Мишљења и ставови“ на електронској адреси www.zastitnik.rs


panel flajer