a

Поводом изјаве шефа Одборничке групе Српске напредне странке у Скупштини Града Београда Александар Јовичић 8. фебруара 2016. године, на седници Скупштине Града да Заштитник грађана Републике Србије није критиковао рад комуналне полиције за време претходне власти, што су пренела средства информисања у текстовима под насловима „Јанковићу комуналци нису сметали током власти ДС“ и сличним.

Заменик заштитника грађана Милош Јанковић подсећа да је Заштитник грађана 24. септембра 2012. године, у поступку контроле покренутом по сопственој иницијативи, утврдио незакониту и неправилну примену овлашћења у поступању Комуналне полиције у Београду, када је комунални полицајац применио физичку снагу према грађанину затеченом без возне карте у возилу јавног превоза, тако што га је неколико пута ударио песницом у стомак. У истом поступку контроле Заштитник грађана је препоручио да комунални полицајац без одлагања буде удаљен са радног места, а неколико дана по достављању препоруке тадашња начелница Комуналне полиције Горјана Обреновић је поднела оставку на ту функцију. Препорука је јавно објављена.

Изјава градског одборника Јовичића, некоректна и чињенично нетачна, тежи да доведе грађане у заблуду у погледу објективности рада државног органа. Као таква је штетна и представља законом недопуштен притисак на рад Заштитника грађана, а посебну тежину има због тога што је дао истакнути представник владајуће странке.

Утврђење и препоруку Заштитника грађана из 2012. године можете погледати на следећем линку:

http://www.zastitnik.rs/index.php/lang-sr/2012-02-07-14-03-33/2519--18-2012-