a

Екстремистички покрети и идеологије које се заснивају на негацији људских права, равноправности, поштовања различитости, добијају на замаху, а сведоци смо релативизације основних стандарда и појмова људских права и злоупотреба људских права, рекао је данас заштитник грађана Саша Јанковић на представљању годишњег извештаја о раду Комитета за људска права (ЈУКОМ) у београдском Медија центру.

Заштитник грађана је указао да су у региону и у Европи дешавања таква да можемо очекивати само појачане изазове за људска права. Избегличка криза показала је, између осталог, да неки давно усвојени стандарди људских права, немају до краја чврсту основу ни у много стабилнијим демократијама, додао је он.

Честитајући осамнаест година рада ЈУКОМ-а у Србији Јанковић је рекао да је та невладина организација толико тога дала протеклих година на пољу заштите људских права, да може да се сматра институцијом.

Осамнаест година вашег постојања је још један разлог за честитање, али сигуран сам да ће бити прилике да и наредних осамнаест година радите још више, рекао је Јанковић и додао да је ЈУКОМ од самог почетка практично био један од највећих савезника институције коју води.

Директор ЈУКОМ-а Милан Антонијевић је истакао да је већина активности те организације била окренута ка државним органима од којих су тражени одговори и брзе реакције.