a

Заштитник грађана Саша Јанковић позива све учеснике предизборне кампање, као и грађане којима се учесници избора обраћају, на максималну одговорност и толеранцију, те поштовање слова и духа изборних прописа како би изборна права грађана била остварена у стварној демократској атмосфери.

Заштитник посебно осуђује сваку врсту насиља, сматрајући га опасним и вишеструко штетним и апелује на све изборне такмаце, њихове чланове и симпатизере да у свакој ситуацији покажу да се политичка власт не осваја нити брани песницама и силом, већ аргументима. Грађани Србије имају право на, и заслужују достојанствено политичко надметање, а не ружне и недостојне сцене.

Заштитник грађана подсећа да јавност о дешавањима од јавног значаја мора бити обавештавана не само истинито и благовремено, већ и целовито. To право грађана, прописано Уставом, требало би да поштују сви који, користећи најразличитија средства комуникације, обавештавају грађане о догађајима – па и политичке странке и то како оне на власти, тако и оне које на власт претендују.

 Републички омбудсман још једном подсећа да се у изборној кампањи не смеју употребљавати јавне службе и ресурси, задовољавати здравствене и социјалне потребе грађана. Нема места агресивности у кампањама „од врата до врата“, а предизборне активности у школама и са ученицима, у обдаништима, играоницама и сличним просторима са децом недопуштене су и крајње непримерене. Свако приморавање, застрашивање или поткупљивање грађана да подрже или не подрже одређену политичку опцију недозвољено је и кажњиво.

Заштитник грађана се недавно састао са шефом ограничене изборне посматрачке мисије ОЕБС-а, амбасадором Герт-Хинрих Аренсом (Geert-Hinrich Ahrens) са којим је разговарао о остваривању и заштити права грађана Србије на слободне, демократске изборе.