a

У поступку контроле рада Комуналне полиције утврђено је да су, у ноћи у којој су непозната лица порушила више објеката у београдском насељу Савамала, грађани заиста, како су у притужбама Заштитнику грађана тврдили, звали и Комуналну полицију, а да начелник Комуналне полиције Града Београда Никола Ристић није дао тачну службену изјаву Заштитнику грађана када је одговорно тврдио да нико те ноћи није звао његову службу.

Истина је утврђена пошто су грађани Заштитнику грађана доставили доказ о обављеним позивима. Након тога, Комунална полиција изјаснила се да је начелник дао нетачну изјаву јер, из организационих и техничких разлога, није знао да грађани ипак јесу звали.

До сада је непобитно утврђено да су грађани звали Полицију због насиља које су чинили људи под фантомкама, али су их полицијски оператери на броју за хитне позиве, после консултација са шефовима, незаконито и неправилно упућивали да зову Комуналну полицију. Оператер Комуналне полиције је грађанима рекао да поново зову Полицију, што су они и чинили, али безуспешно.

Заштитник грађана наставиће да расветљава поступање свих органа власти у ноћи рушења у Херцеговачкој улици, уверен да ће сви пропусти бити утврђени, одговорност за њих утврђена, а препоруке које је дао спроведене како се таква ситуација никада више не би поновила и грађани учврстили поверење у све институције сопствене државе.