a

Министарство унутрашњих послова ни после истека додатног рока није поступило по препорукама Заштитника грађана за отклањање утврђених недостатака у раду тог органа у случају Савамала, нити je омбудсмана обавестило о разлогу због кога не може да изврши препоруке, чиме је прекршило изричиту законом прописану обавезу.

„Када најмоћнији органи власти, као што је Министарство унутрашњих послова, газе закон, то је јако лоша порука грађанима да прописи не важе подједнако за све и да политичка воља има примат над владавином права. За то време, министар унутрашњих послова je поднео тужбу против уредника и новинарке недељника НИН, јер су га на насловној страни означили као најодговорнијег за то што полиција у Савамали није радила свој посао - штитила безбедност грађана и имовине. Уместо да се постара да Полиција пред правду изведе људе под фантомкама, њихове налогодавце и оне који су саботирали рад Полиције те ноћи, министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић на суд изводи новинаре НИН-а и критичку мисао у Србији. То је корак у потпуно погрешном правцу“, оцењује овим поводом заштитник грађана Саша Јанковић.

Закон о Заштитнику грађана у члану 31. ст. 3. прописује да је орган управе дужан да, најкасније у року од 60 дана од дана добијања препоруке, обавести Заштитника грађана о томе да ли је поступио по препоруци и отклонио недостатак, односно да га обавести о разлозима због којих није поступио по препоруци. Препорука за отклањање утврђених пропуста упућена је 9. маја 2016. године, а ургенција (која законом није обавезна) 25. јула 2016. године.