a

Заштитник грађана Саша Јанковић изјавио је данас на трибини у Шапцу да је девет и по година његовог мандата обележила правна несигурност грађана Србије.

Да ли ће инспектори затворити неку фирму некоме ко је моћан, да ли ће закони важити исто у Шапцу и Лозници, ноћу или дању, ја мислим да неће и то је та правна несигурност која је обележила и мој други мандат. Морам да кажем да данас политика одређује директоре основних школа и помоћнике министара, а то не сме да буде, рекао је Јанковић.

b_300_0_16777215_00_images_20160920Sabac.jpegОн је указао да у таквом систему страдају најсиромашнији и најрањивији, и навео да његов рад има сврху ако су државни органи и локална администрација усвојили препоруке. Омбудсман је рекао да је 80 одсто његових препорука извршено, углавном оних који се тичу основних људских права.

Да ли је некоме кућа срушена јер није легализована, а комшији није, да ли је неко отишао код лекара, а он га је упутио на његову приватну праксу, све су то проблеми које морамо и можемо заједно да решимо, рекао је Јанковић који је на трибини у Народном позоришту одговарао на питања грађана.

На трибини је говорила и председница Београдског центра за људска права Весна Петровић, а у име невладиног сектора Александар Прица и Дарко Павловић. Трибину је отворио градоначелник Шапца Небојша Зеленовић који је оценио да је сврха заштитника грађана и то да и сама локална самоуправа буде боља, и да грађанима помаже на бољи начин.