a

b_300_0_16777215_00_images_odbor-21092016-1.jpegДанас је заштитник грађана Саша Јанковић представио свој извештај за 2015 годину Одбору за људска и мањинска права и равноправност полова, оцењујући да су стање права грађана у Србији током извештајне године обележиле економске недаће и мањак правне сигурности, а најугроженији је био обичан грађанин. Како је рекао, грађани су осећали разлику између онога што пише у закону и оно што су доживљавали у животу.

Са друге стране, Србија је чистог образа прошла кроз изазов мигрантске кризе, а добро је сарађивала и са суседним земљама, због чега заслужује похвале, рекао је Јанковић, додајући да је смањен број притужби грађана против Србије у Стразбуру.

Он је критиковао доношење закона по хитном поступку, као и честе измене које доводе до тога да се са прописима не упознају ни државни службеници, а камоли грађани. Извештај показује да се закони не примењују исто на све, рекао је Јанковић и додао да је број притужби прошле године био повећан за 28 одсто.

Посебно рањиве групе су биле јако сиромашни, деца, жене, млади, старије особе, Роми, пацијенти у психијатријским болницама, оболели од тешких болести, новинари, ЛГБТ, организације и заговорници људских права...
Навео је и да је у Србији број извршених препорука благо пао, оценивши да то није добар тренд.

Представљајући извештај, омбудсман је рекао и да медијски закони нису допринели да медији буду слободнији, те да многим медијима на локалу прети гашење, док су се неки нашли у нетранспарентном власништву.
Јанковић наводи и да је порастао број физичких напада и других притисака на новинаре у 2015. подсетивши да нису решени случајеви убистава новинара из претходног периода.