a

b_300_0_16777215_00_images_28092016-2.jpegДржавни послови су јавна, а не породична, класна или страначка ствар, и нема права које боље објашњава суштину уређења у коме данас живимо од права на приступ информацијама од јавног значаја, рекао је данас у Београду заштитник грађана Саша Јанковић на обележавању Међународног дана права јавности да зна.

Многи су изазови данас пред нашим друштвом, регионом, Европом... али ја сам сасвим сигуран да ми имамо и друштвени и државни капацитет да их превазиђемо. Најбољи доказ за то је управо овај скуп, рекао је Јанковић. Он се захвалио поверенику Родољубу Шабићу и његовим сарадницима на упорном, доследном и храбром раду свих ових година у интересу Србије и њених грађана.

 

b_300_0_16777215_00_images_28092016-1.jpegПовереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић изразио је на скупу незадовољство неспремношћу надлежних органа да се упусте у решавање проблема при приступу информацијама од јавног значаја, тиме што их многи игноришу и крше закон, а што је пракса са којом мора да се престане. У примени Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја има континуираног напретка, али и проблема, што потврђује велики број жалби, нагласио је Шабић и додао да због тога институција Повереника ове године, поводом Међународног дана права јавности да зна, није доделила главно признање, Посебну награду и статуету за највећи допринос афирмисању права на приступ информацијама и транспарентност у раду.

Награду за најбољи Информатор о раду добило је Министарство унутрашњих послова.

Шеф кабинета шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Ђовани Гамбаси рекао је на скупу да је овогодишњи извештај повереника показао да је број грађана који желе да имају приступ информацијама све већи. Додао је да је несумњиво да се свест грађана о томе повећава, као и да јача поверење у рад независних тела.