a

b_300_0_16777215_00_images_20161006Kraljevo.jpegГрађани Београда, и не само Београда, окупљају се и протестују не зато што не воле државу и желе да се свађају са њом, него зато што траже државу, оценио је данас у Краљеву заштитник грађана Саша Јанковић. Он је на трибини у Скупштини града грађанима рекао да је веома поносан на грађане који кажу да држава мора да има законе, институције, полицију која треба да штити безбедност, суд који расправља имовинске односе и администрацију која ради свој посао.

Ако људи имају поверење у институцију Заштитника грађана, то није зато што омбудсман екстремно добро ради свој посао, него зато што покушава да примењује оно што у законима пише и да користи своју савест, рекао је Јанковић.

Како је рекао, власт у више од 80 одсто случајева поступи према препорукама Заштитника грађана и оценио је да има пуно сјајних људи у државним органима. Али због чињенице да неки не раде свој посао како треба, сенка пада на све. Поставио је питање да ли је могуће да Србија у 21. веку, након што је потписала Европску конвенцију о људским правима и даље не зна шта је дужност државе.

b_300_0_16777215_00_images_20161006Kraljevo2.jpegНије дужност државе да не спречава остваривање људских права, да не разбија демонстрације и протесте. Дужност државе је да подстиче на законит и правилан начин изражавања и задовољства, и незадовољства грађана, истакао је Јанковић.

Ја као државни орган то знам, и то радим, поручио је он.

На трибини грађанима се обратио и директор Комитета правника за људска права Милан Антонијевић.

Заштитник грађана је Краљево посетио у склопу његових редовних активности, и иако градски челници нису имали времена за састанак са њим, раније у току дана имао је корисне разговоре са представницима градске администрације.